IMG_20231121_205606_500x296.jpg

Наставна посета 52. класе Краљевском и Белом двору на Дедињу

21. 11. 2023

Дана 21. новембра 2023. године ученици треће године школовања, 52. класе Средње стручне војне школе ,,1300 каплара", посетили су Дворски комплекс породице Карађорђевић на Дедињу, у пратњи разредних старешина Александре Милосављевић, Ане Јовичић и Сање Корићанац.

 
Ученици су спроведени кроз просторије оба двора која чине Дворски комплекс: Краљевски двор и Бели двор. Том приликом су чули о самом здању и о краљевској породици Карађорђевић.
 
Приликом обиласка Белог двора из 1937. године, који је зидан у класицистичком стилу, објашњена им је првобитна намена ове виле и наглашено је да је зидана по жељи краља Александра I Карађорђевића, као резиденција за његове синове Петра, Томислава и Андреја, али да се из познатих разлога прво уселио намесник кнез Павле Карађорђевић. Ученици су спроведени кроз просторије које се налазе у приземљу, где им је током стручног вођења показан велики Свечани хол и низ салона опремљених у стилу Луја XV и Луја XVI са венецијанским лустерима, као и Свечана трпезарија. Посебно смо се задржали у Дворској библиотеци, која има око 35 000 књига.
 
 
Приликом обиласка Краљевског двора из 1929. године, који је грађен у српско-византијском стилу, наглашено им је да је то првобитно био дом краља Александра I Карађорђевића, који је и наручио његову изградњу, а да је данас то дом престолонаследника Александра II и његове породице. Назначено је да је двор дело архитекте Живојина Николића, као и чувеног руског емигрантског архитекте Николаја Краснова. Ученицима је посебно била интересантна биоскопска и билијар сала, које су рађене у потпуно другачијем стилу него остале просторије.
 
 
Из Краљевског двора пут директно води ка Дворској капели, посвећеној Светом Апостолу Андреју Првозваном, који је заштитник и крсна слава породице Карађорђевић. Посетивши капелу, могло се приметити да је саграђена по узору на цркву манастира Св. Андреја на реци Тресци, недалеко од Скопља, а која је задужбина Андрејаша, сина краља Вукашина и брата Марка Краљевића.
 
Из Краљевског двора смо уочили да се одатле пружа величанствен поглед на Дедиње, Кошутњачку шуму, Топчидер и Авалу, а прошетали смо и раскошним парком у коме се дворови и налазе.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови