IMG_20230525_182847_800x599.jpg

Наставна посета ученика 52. класе Средње стручне војне школе "1300 каплара" Бањичком логору

25. 05. 2023

Дана 25. маја 2023. године, ученици друге године школовања, 52. класе Средње стручне војне школе ,,1300 каплара", у пратњи начелника класе потпоручника Александре Манић, психолога Јелене Трифуновић и разредних старешина Александре Милосављевић и Милоша Стевановића, посетили су Музеј Бањичког логора.
 
 
Наставном посетом једном од четири логора који су постојали на тлу Београда у Другом светском рату, ученици су употпунили своје знање о страдању становништва, злочинима и геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима. Музеј је управо посвећен успомени на заточенике и жртве концентрационог логора Бањица, који су формирале немачке окупационе власти током Другог светског рата. 
 
 
Немцима је за логор послужила предратна касарна XVIII пешадијског пука Војске Краљевине Југославије, а објекат ни по завршетку рата није изгубио функцију коју је имао пре тога, па је отуд на том месту данас Војна академија. Музеј је уприличен само у једном делу зграде и музејска поставка се налази у некадашњој логорској соби бр. 25, где је изложено око 400 експоната, међу којима су лични предмети, цртежи и скице, као и рукотворине заточеника. Поред тога, ту се налази и велика макета логорског комплекса, такође и фотографије, документа, плакати и карте, који информишу о настанку и функционисању логора, као и о животу и страдањима затвореника.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови