IMG_20240525_193512_493x400.jpg

Ученици Средње стручне војне школе на промоцији књиге ,,Амерички Срби добровољци српске војске у Великом рату"

25. 05. 2024

Дана 24. маја 2024. године, представници ученика 52. и 53. класе Средње стручне војне школе ,,1300 каплара", у пратњи професорке историје војног службеника Александре Милосављевић, присуствовали су свечаној промоцији књиге ,,Амерички Срби добровољци српске војске у Великом рату" у Дому Народне скупштине Републике Србије.

 
 
Присутним званицама, међу којима је био дипломатски кор, војни аташеи, народни посланици, припадници Министарства одбране, обратили су се аутори монографије Предраг М. Вајагић, Дејан М. Маодуш и Владимир М. Павлов.
 
Нашим ученицима је било драгоцено да чују о најновијим сазнањима о добровољачком питању у Великом рату, као и о томе како су се Срби у Сједињеним Америчким Државама, као емигранти, добровољно организовали са циљем да бране државу на чије тло већина њих до тада никада није крочила, будући да су они углавном били држављани Аустро-Угарске, односно они који су отишли у САД из области где су Срби живели под туђинском аустро-угарском влашћу, а који крајеви ће се управо ослободити као резултат тог до тада највећег сукоба у историји, што показује да је њихов допринос успесима српске војске у Великом рату био немерљив.
 
Захваљујемо се на позиву да присуствујемо овом величанственом скупу, који шаље ванвременску поруку за садашњост и будућност о томе како се треба односити према отаџбини, ма где се налазили у свету.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови