1 Dan VA 2023_800x533.jpg

Министар Вучевић на војној свечаности поводом Дана Војне академије

17. 03. 2023

 Честитајући празник, министар Вучевић истакао је да су Војна академија и војно школство, са импозантним трајањем од скоро два века, постојани чувари светле и свете прошлости нашег народа и јуначке и ослободилачке традиције наше војске.

- Веома ме радује што овај строј узима ту и такву традицију за извор својих инспирација. Уверен сам да је то једини сигуран пут у будућност - када знате одакле сте, ко су и какви су вам били преци, једино тада можете да одредите на који начин можете и желите да путујете у будућност, где вам је следеће место и какви морате бити. Истовремено, морамо да знамо да се историја не понавља на истоветан начин и да је прошлост путоказ који од нас тражи нова прегнућа, стална размишљања и рад, нове начине и нове резултате за добробит наше отаџбине. Да се научимо на примерима из прошлости, да не понављамо грешке, али да обнављамо и понављамо оне историјске лекције које су наш народ и војску прославиле у вечност – нагласио је министар Вучевић.

Указујући на историјски значај формирања Војне академије у успостављању и очувању нововековне српске државе, министар Вучевић је подсетио да је она изнедрила многе прегаоце, ратнике и војсковође, чија дела морају бити инспирација данашњим генерацијама.



- Данас, Војна академија је велики амфитеатар у коме кадети стичу теоријска знања која ће им омогућити да једног дана буду творци нових, сада незамисливих војних стратегија и доктрина и велики полигон на коме се увежбавају за практичан рад са војним наоружањем и опремом, да би били способни да у сваком тренутку заштите границе наше државе која мир и слободу цени више од свега. Она је и велики кабинет и лабораторија у којој се зачиње семе нових идеја за развој савремених борбених система и иновирају тактика и командовање – рекао је министар Вучевић.

Обраћајући се професорима и кадетима Војне академије, министар одбране је истакао да нас је  историја научила томе да је само озбиљна војска, врхунски опремљена, стручно оспособљена и патриотизмом надахнута најбољи гарант мира и очувања слободе.

- Зато је наш циљ, будући официри, да остварујући највећи задатак који је пред нас стављен, а то је очување мира и слободе, да свако на свој начин да одлучни допринос тој мисији. Државна политика Републике Србије под руководством председника Александра Вучића ствара услове до скора незамисливог опремања наше Војске и подизања њених оперативних способности, али и константног подизања стандарда наших војника и официра. Министарство на чијем челу имам част да будем препознало је изузетност Војне академије и предузело низ мера да унапреди ову институцију - од улагања у инфраструктуру, преко подршке вашем раду на акредитацији студијских програма, развоју војних наука, финансирању научно-истраживачких пројеката и објављивању књига које пишу професори Војне академије, до награђивања рада и резултата наставника и кадета – истакао је министар Вучевић.

Министар одбране, овом приликом, позвао је све заинтересоване младиће и девојке да конкуришу за упис на Војну академију.

- Још једном вам честитам данашњи празник, са жељом да се осећате достојним наследницима војних и слободарских традиција нашег народа, јер ви то и јесте. Кадетска бригада Војне академије јесте цвет младости Србије и њена дика и ослонац за будућност. Кроз вас нека говоре наши средњевековни витезови, наше војводе и генерали, наши народни јунаци. Будите загледани у нашу славну прошлост да би сте сачували нашу отаџбину за будућност! Будите поносни на своју заклетву отаџбини и отаџбина ће бити поносна на вас! Користим ову прилику да још једном, са ове говорнице позовем све младиће и девојке којима је Србија у срцу, да конкуришу за упис у Војну академију, постану официри Војске Србије и тиме ступе у заветни однос са Републиком Србијом. Србија ће то знати да цени. Нека живи наша дична војска! Живела Србија! – поручио је министар Вучевић.

Начелник Војне академије пуковник др Срђан Благојевић, обраћајући се присутнима, истакао је да се Војна академија ослоњена на чврсте темеље и велике узоре.

 



- У настави, узор су нам најбоље војне академије и сродни факултети у свету. У погледу стројеве обучености узор нам је Гарда, а наши кадети стичу стројеву изграђеност како у свакодневном раду тако и учешћем у државним церемонијама, војним свечаностима и поклоничким путовањима. Када је реч о физичкој спремности, узор су нам славне 63. и 72. бригада: наши кадети, осим редовних часова реализују јутарње и примењено физичко вежбање, кондиционе маршеве и чланови су бројних спортских и борилачких секција. Када наши наставници и кадети изводе артиљеријска гађања пред собом имају циљ да буду достојни традиција српске артиљерије и ватрене моћи Мешовите артиљеријске бригаде Копнене војске - рекао је пуковник Благојевић.

Он се освнуо и на постигнуте резултате у претходној години и посебно истакао да је реализовано више од 200 теренских активности планираних програмом посебних обука наставе, са више од 90 гађања и тактичких вежби.

- Сигуран сам да ћемо уз даљу подршку државног и војног врха заједно са нашом војском наставити да надилазимо сопствене успехе и истрајемо у тежњи да се посветимо сваком кадету,  његовим квалитетима, врлинама, знању, обучености, интересовањима, баш као да ће спас отаџбине на бојном пољу у будућности зависити само од тога - рекао је начелник Војне академије.

Истакнутим појединцима за изузетна залагања, током данашње војне свечаности, уручене су награде и стимулативне мере.

Након свечаности, министар одбране обишао је Спомен собу Војне академије где се уписао у спомен књигу, потом је обишао смештајне капацитете, библиотеку, Кабинет наоружања и војне опреме копнене војске, као и Центар за физичко васпитање и спорт.

Данашњој свечаности присуствовао је ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, као и чланови колегијума министара одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови