IMG_20221023_203806_800x599.jpg

Наставна посета ученика 53. класе Средње стручне војне школе "1300 каплара"

22. 10. 2022

Ученици 53. класе (прва година школовања) Средње стручне војне школе ,,1300 каплара" су у пратњи начелника класе капетана Стевана Стаменковића, разредних старешина Маријане Раичевић, Маје Хас и Татјане Курдумановић, и професорке историје Александре Милосављевић, реализовали наставну посету Ваљеву, Бранковини и родној кући војводе Живојина Мишића у Струганику код Мионице.

 
У Бранковини, историјском спомен-комплексу који је део Народног музеја Ваљево, одали су почаст великој српској песникињи Десанки Максимовић, која је заједно са својим супругом, Русом Сергијем Сластиковим, сахрањена у Бранковини, по својој жељи, недалеко од родног Ваљева. Такође, у комплексу се налази изложба посвећена стваралаштву песникиње, где се са разгласа чује како Десанка казује своје песме. Затекли су рецитовање песама ,,Грачаница" и "Стрепња", те су на њих, кроз аутентичан глас песникиње, оставиле дубљи утисак.
 
 
Потом су обишли Цркву Светих Арханђела, задужбину Проте Матеје Ненадовића, подигнуту 1830. године. Црква садржи и ризницу, где се између осталог може видети чувено Велико јеванђеље, поклон руског цара Александра I Романова, и Мало јеванђеље, поклон руског патријарха Проти Матеји Ненадовићу. Поред цркве налази се и гроб овог чувеног проте, устаника и дипломате из времена Српске револуције.
 
 
У Бранковини се даље може обићи стара школа, позната још и као Протина школа, подигнута 1836. године, по наређењу кнеза Милоша, које је гласило да свако село које има цркву мора о свом трошку да отвори и школу. Ту се данас налази изложбена поставка посвећена школству у Србији у 19. веку, са реконструкцијама старих учионица, где се могу видети скамије, рачунаљке, таблице за писање, а ученицима је било посебно интересантно да покушају да пишу гушчијим пером и мастилом. Уз то се може видети и како је изгледао вајат Ненадовића, који се налази поред школе, а у ком се родио син Проте Матеје, чувени књижевник Љубомир Љуба Ненадовић. 
 
 
 
После темељног обиласка Бранковине, ученици су обишли родну кућу Живојина Мишића, славног српског војсковође из Првог светског рата, који је добио чин војводе за заслуге због изузетног командовања у Колубарској бици 1914. године. Његова родна кућа се налази у селу Струганику код Мионице.
 
 
Кућа је претворена у музеј и представља аутентичан споменик војводином животу и раду. У првом делу је уприличена етнографска поставка, која приказује на који начин је живела једна деветнаестовековна породица, а у другом делу куће се може видети изложба о животу и раду Живојина Мишића, поткрепљена фотографијама, документима, скицама битака, ратним одликовања и признањима. На крају смо обишли Ваљево и његове централне знаменитости: градско језгро Тешњар, споменик Живојину Мишићу и Муселимов конак, који представља најстарију сачувану зграду у Ваљеву.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови