1684942112993_800x599.jpg

Наставна посета ученика 52. класе родној кући војводе Степе Степановића

25. 05. 2023

Дана 20. маја 2023. године, ученици друге године школовања, 52. класе Средње стручне војне школе ,,1300 каплара", у пратњи командира класе потпоручника Александре Манић, разредних старешина Александре Милосављевић, Ане Јовичић и Милоша Стевановића, посетили су родну кућу војводе Степе Степановића у београдском насељу Кумодраж.

 
Ученици су своје знање о Великом рату употпунили посетом месту и кући где се 1856. године родио један од најславнијих српских војсковођа. Током стручног вођења кроз изложбени простор родне куће, ученици су у аутентичном деветнаестовековном амбијенту чули о животу и делу војводе Степе. Унутрашњост куће је обогаћена изложбом докумената и слика, које илуструју Степино командовање у балканским и Првом светском рату. Посебна пажња посвећена је опсади Једрена у Првом балканском рату, којом је командовао, а као наистакнутији догађај наглашен је први пораз Централних сила у Првом светском рату, односно једна од највећих победа српске војске, Церска битка из 1914. године, коју је одлучила управо Степина Друга армија, а после које је за заслуге због изузетног командовања добио чин војводе.
 
 
Степина родна кућа данас представља један од изложбених простора Музеја града Београда, и аутентичан је споменик војводином животу и ратним успесима. На путу ка кући, пролазећи кроз насеље Кумодраж, такође смо наишли на споменик војводи Степи Степановићу, а који је реплика споменика из Чачка, што је град у ком је војвода провео последње године живота, преминуо, и сахрањен 1929. године.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови