1_320x214.jpg

Прослављена слава Војне академије

14. 10. 2023

На празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра, у параклису Војне академије прослављена је слава Војне академије.


 

Свету архијерејску литургију служио  је  Његово Преосвештенство Епископ липљански господин Доситеј (Радивојевић). Саслуживали су свештеници: протојереј-ставрофор  Милован Глоговац, протојереј Ђорђе Стајисављевић шеф кабинета патријаxа српског, војни свештеник Војне гимназије капетан Славко Папић и војни свештеник 2. бригаде КоВ капетан Владан Вуковић, ђакон Никола Костић и Будимир Кокотовић. Свету службу Божију је пратио хор појаца Војне академије.
 
Светој архијерејској Литургији присуствовали су чланови колегијума ректора Унивeрзитета одбране и начелника Војне академије, наставници, запослени, кадети Војне академије, ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1300 каплара“.
 
Резање славског колача обављено  је након Свете архијерејске Литургије. Славски колач је принео кум славе пуковник доц. др Александар Буквић, дипл. инж., а кумство за наредну годину прихватио је пуковник доц. др Игор Еплер, дипл. инж. 
 

 

Слава Војне академије на празник Покрова Прeсвете Богородице слави се још од периода Александра Обреновића. Садашњи параклис Војне академије посвећен је Покрову Прeсвете Богородице, а освештао га је патријарх српски господин Иринеј (Гавриловић) 26. јануара 2014. године.
 
 


Овај диван празник се слави у спомен чуда које се догодило у цркви Влахерни у Цариграду када се Пресвета Богородица јавила у току богослужења, као дар народу који је био окупљен на молитви. Наиме, град је био опкољен од непријатеља, који су се јутро после овог чуда повукли са зидина Цариграда и град је остао непокорен, истакао је у својој беседи  Његово Преосвештенство Епископ липљански господин Доситеј (Радивојевић).

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови