IMG_20230605_151443_800x443.jpg

Наставна посета Музеју ваздухопловства

06. 06. 2023

Дана 31. маја 2023. године, ученици прве године школовања, 53. класе Средње стручне војне школе ,,1300 каплара", у пратњи разредних старешина Маје Хас, Татјане Курдумановић и професорке историје Александре Милосављевић, посетили су Музеј ваздухопловства у Сурчину.

 
 
Ученици су приликом наставне посете имали прилику да сазнају о развоју српског и југословенског ратног ваздухопловства. Могли су да виде и чују о експонату у виду једног од првих конструисаних авиона на овим просторима, који је 1910. године израдио Иван Сарић из Суботице и исте године извео прве успешне летове. Чули су причу о томе како је Краљевина Србија била међу првим државама у свету које су употребиле авион у рату, и то у Првом балканском рату 1912. године. Потом су слушали о примерцима авиона из Првог и Другог светског рата, као и из ратова који су вођени у току Хладног рата. 
 
 
Изложба хронолошки обухвата и период НАТО агресије на СР Југославију, те музејску поставку чини и крило једног обореног НАТО авиона. Посебна пажња у предавању управо је била посвећена чињеници да је Војска Југославије прва и једина у свету која је успела да обори НАТО авион израђен у Стелт техонологији, који због смањеног радарског одраза називамо и ,,невидљиви". Реч је о догађају који се десио 27. марта 1999. године, четвртог дана НАТО агресије, када је дејством 3. Ракетног дивизиона 250.ракетне бригаде југословенске ПВО, послуга руског ракетног система С-125 НЕВА оборила понос америчке авијације F-117, и тако срушила мит о његовој невидљивости.
 
 
Ученици и професори Средње стручне војне школе ,,1300 каплара" се захваљују кустосима Музеја на садржајном и занимљивом предавању, и Управи за традицију, стандард и ветеране, која нам је одобрила посету Музеју ваздухопловства, иако је привремено затворен за грађанство.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови