Promocija 47-11.jpg

ПРОМОЦИЈА У ЧИН ВОДНИКА

25. 10. 2020

Свечаност поводом пријема у професионалну војну службу у својству подофицира и произвођење у чин водника ученика 47. класе Средње стручне војне школе реализована је 23. октобра 2020. године у касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ у Панчеву. У први подофицирски чин унапређена су 42 ученика 47. класе Средње стручне војне школе "1300 каплара", чиме се наставља традиција постојања те школе која је прекинута давне 1995. године.
Свечаности су присуствовали министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић. Поред њих свечаности су присуствовали ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, командант РВиПВО генерал-мајор Душко Жарковић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, начелник Управе за обуку и доктрину бригадни генерал Жељко Петровић, командант 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан и представници локалне самоуправе.

Честитајући присутнима прве подофицирске чинове, министар Вулин рекао је да они нису своје чинове добили, него су своје чинове „стекли, изборили их вредноћом, упорношћу, марљивошћу, трудом, тврдоглавошћу“.
 
- Стекли сте право да станете испред људи и само тај први пут када станете испред строја штитиће вас ауторитет чина који носите на прсима. Само тад и више никад, јер људи ће вас прихватити онакве какви ви заиста будете били. Поштоваће вашу храброст, знање, упорност, више од чина који вас је поставио испред строја који у вама неће гледати вашу младост и године, већ ће од вас тражити вођство, храброст, сигурност. Будите према својим људима онакви какве су ваше старешине биле према вама. Чувајте их, пазите и учите их и изнад свега - волите их. Својим примером им покажите шта значи бити подофицир Војске Србије и шта значи везати своју судбину за најчаснију и највољенију институцију српског народа, Војску Србије - истакао је министар одбране.
 
- Ушли сте у војску као синови државе која одлучује сама о себи и сама бира своје пријатеље, а непријатељи нас сами, без наше воље и кривице, препознају. Ушли сте у војску која никоме неће нанети зла, за коју се зна да када њен подофицир, официр и њен војник ступи својом ногом и тамо где ступи својом ногом тамо почињу и част и ред и закон - нагласио је министар Вулин.

Министар одбране захвалио је подофицирима за поверење за то што су одлучили да служе својој земљи „својим животом и знањем“.   

Говорећи у име своје класе, најбољи ученик 47. класе Средње стручне војне школе водник Љубомир Миљковић нагласио је да је за све њих данас велики дан, прекретница, крај периода у коме су дали све од себе да савладају изазове образовања и сваког вида спремности за један од најчаснијих животних позива - а то је служење свом народу и отаџбини, који им тек предстоји. Он је, такође, изразио наду, да ће бити достојни наследници славних предака, њихове храбрости и одважности.

Ученици 47. класе, оставили су упечатљив траг и поставили високе стандарде за млађе генерације. После више од 20 година завршили су четворогодишње школовање и постали подофицири рода јединице за електронска дејства и техничке службе РВиПВО. Успешно су оспособљени, мотивисани и припремљени за нове изазове и спремни да допринесу оперативним и функционалним способностима својих будућих јединица. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови