12jpg_800x520.jpg

УЧЕНИЦИ И КАДЕТИ ВОЈНИХ ШКОЛА ПРИСУСТВОВАЛИ ХИРОТОНИЈИ ЕПИСКОПА ВОЈНОГ

11. 12. 2022

Након чина хиротоније Епископ липљански Доситеј званично је именован од стране Синода Српске православне цркве за епископа војног.

 


Светом архијерском Литургијом и свечаним чином хиротоније началствовао је Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије.

 


На свом редовном заседању у мају ове године, Сабор Српске православне цркве одредио је да eпископ Доситеј, иначе бивши официр Војске Југославије, ученик Војне гимназије (17. класа) и кадет Војне академије, буде и епископ војни. О значају његовог војничког пута говорио је и патријарх Порфирије након данашњег чина хиротоније, а на свој војнички пут осврнуо се у свом обраћању и сам епископ Доситеј.

Ево, ми смо данас имали хиротонију владике Доситеја, који је готово читав свој живот учио да проводи у поретку. Најпре у војној школи, припремајући се да служи народу као војник војске, војске народа, морао је да прође кроз учење правила са пуном свешћу да су једино правила пут који води у слободу аутентичну и праву, зато што правила крешу крила самовољи и егоизму, који по правилу води у анархију. Онда је Бог хтео да започне и развија свој живот духовни, да расте у светогорској лаври у манастиру Хиландару, који је, можемо рећи у људском смислу те речи, колевка наше Цркве – рекао је патријарх.

 


Као петнаестогодишњак, жељан науке и учења, напустио сам родитељски дом у родној Славковици и упутио се у престони Београд, где сам се уписао у Војну гимназију. Желећи да посветим свој живот војничкој служби и официрском служењу, школовање сам наставио на Војној академији у Београду. Током студија, изучавајући војне науке, преда мном се откривала још једна наука, много дубља и узвишенија – она хришћанска, која ће дубоко потрести моје биће и постати оно чиме живим и дишем – рекао је епископ Доситеј.

 
Поред ученика и кадета војних школа, хиротонији Епископа липљанског, из састава Министарства одбране и Војске Србије присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мoјсиловић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић, командант Гарде бригадни генерал Никола Дејановић, начелник Војне академије пуковник Срђан Благојевић и пуковник Звонко Марић из Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије, као и свештеници и старешине Војне гимназије и Војне академије.

 

Нераскидива веза Српске православне цркве и војних школа постоји одувек. Наши ученици и кадети, кад год су у прилици, посећују Храм Светог архангела Гаврила који је подигнут у спомен српским војницима погинулим у Првом светском рату и од 2014. године, благословом блаженопочившег патријарха српског Иринеја, одређен је за цркву за духовне потребе припадника Војске Србије.

 

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови