1676485043788_800x450.jpg

УЧЕНИЦИ И КАДЕТИ ВОЈНИХ ШКОЛА ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ДРЖАВНОСТИ

15. 02. 2023

Ученици средњих војних школа и кадети Војне академије и Медицинског факулетета ВМА обележили су данас Дан државности посетом Орашцу у пригодном свечаношћу коју су реализовали на Копаонику.

 

Делегација Војне академије и средњих војних школа на челу са начелником Војне академије, пуковником др Срђаном Благојевићем, начелником Војне гимназије капетаном бојног брода Мирославом Ћитићем и командантом кадетске бригате пуковником Миланом Кончаром, присуствовала је данас Централној државној свечаности поводом Дана државности у Орашцу и том приликом обишла Марићевића јаругу, Музеј Првог српског устанка и цркву Вазнесења Господњег.

 

- Поред квалитетне наставе која се реализује у војним школама, посебну пажњу посвећујемо и неговању традиција и учењу наше славне историје. Зато смо данас овде, на Сретење, на дан када је почео Први српски устанак, да на једном историјски најзначајнијем месту за нашу отаџбину обележимо Дан државности. На овај дан присећамо се историје и одајемо почаст славним прецима и учимо будуће официре и подофицире који се у војним школама школују, да кроз живот и војничке каријере корачају храбро и да поступају тако да буду достојни предак - рекао је пуковник Благојевић.

Током обиласка знаменистости, занимљиву причу водича, ученици, кадети и њихове старешине упознали су се Србијом са почетка 19. века, животом и делом Карађорђа Петровића, великим биткама које су се тада одиграле и како је била организована восјка тих година. На тај начин потврдили су већ стечена знања и усвојили нова.

Ученици другог разреда Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1300 каплара“ и кадети друге године Медицинског факултета ВМА у овом периоду реализују обуку у зимским условима на 51. скијашком полигону на Копаонику, где су и организовали пригодну свечаност поводом Дана државности. 

 
Народи који љубе слободу имају велике датуме. Сретење Господње је само један од празника када су наши преци почињали или извојевали важне борбе. 
 
У данашњем дану стопила су се два битна догађаја српске историје. Данас славимо Дан државности Републике Србије, дан када је почео Први српски устанак и када је усвојен први српски устав. 
 
 
Причу о славној српској историји, на пажљиво осмишљен начин, употпунили су културно-уметнички наступи наших талентованих ученика. Платоом Скијашког полигона одјекивали су стихови прослављених српских песника и музичке нумере патриотског карактера, а атомосфера која је владала у потпуности је оправдала реченицу посвећену нашој отаџбини која је оставила најјачи утисак на све пристуне: „Док је под твојим орловским крилима оваквих поколења, тробојка ће високо да се вијори! Ми те чувамо, ми те не дамо!“
 
 
Свечаности су присуствовали начелник Средње стручне војне школе „1300 каплара“ капетан фрегате Срђан Миљковић, представници ЈП „Скијалишта Србије“, представници Горске службе спасавања, полицијске и ватрогасне станице "Копаоник",  старешине, професори, ученици и кадети.
 
Део свечаности можете погледати овде (снимак 1 и снимак 2)

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови