danva24jpg.jpg

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

18. 03. 2024

Свечаност поводом прославе Дана Војне академије - 18. марта одржана је данас у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду.

Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић и начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба бригадни генерал Мухарем Фазлић.


Честитке поводом Дана Војне академије упутили су потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
Обраћајући се присутнима, државни секретар Старовић најпре је честитао Дан Војне академије кадетима.
- Посматрајући сада ову младост, овај строј Војне академије, сигурне погледе наших кадета и ученика, будућност наше војске и наше државе, сигуран сам да наши преци не жале што су газили дугим и трновитим путем слободе осветљеним најузвишенијим вредностима, јер они и данас живе у Војној академији. Током пуне 174 године свога постојања Војна академија је неговала сећање на своје великане, али изнова стварала и нове генерације официра, часне људе, војсковође који су својим знањем, својом моралном снагом и војничком чврстином били ослонац своме народу и својој држави – рекао је државни секретар Старовић.



Начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић рекао је да институције са славном традицијом, чије се историјско трајање протеже кроз векове, имају акумулирано и драгоцено искуство прослављања својих празника.

- Ове године Дан Војне академије обележавамо у сусрет великог јубилеја који нас очекује за тачно годину дана, када ћемо обележити 175 година њеног постојања и рада. Годишњице и војничке свечаности увек су прилика да сумирамо резултате рада у претходних годину дана. Захваљујући пожртвовању, преданости и посвећености већине вас који сте данас овде, Војна академија је по много чему боља, квалитетнија и ефикаснија него што је то била на данашњи дан прошлог марта – рекао је пуковник Благојевић.
Према његовим речима, Војна академија је у претходном периоду остварила запажене резултате.
- У протеклих годину дана успели смо да унапредимо услове рада и школовања значајним инфраструктурним улагањима у објекте Војне академије, као и улагањем у нову и савремену војну опрему, на чему смо изузетно захвални Министарству одбране. Војна академија је у претходних годину дана оснажила своје суштинске везе са нашом војском, не само тако што смо успели да нашој војсци одшколујемо већи број најмлађих официра, већ и тиме што смо Војну академију више интегрисали у Војску Србије – истакао је начелник Војне академије.
Током данашње војне свечаности уручене су награде и стимулативне мере истакнутим појединцима за изузетна залагања.


Након војничке свечаности, државни секретар Старовић присуствовао је приказу примењеног војног вежбања у Спортском центру Војне академије.
Поводом обележавања данашњег празника потомак генерала Јована Мишковића Михаило Рувидић поклонио је Војној академији флорете које су питомци 11. класе Војне академије користили приликом обуке у мачевању.
Дан Војне академије обележава се у знак сећања када је на данашњи дан 1850. године кнез Александар Карађорђевић одобрио устројавање Артиљеријске школе, која је оспособљавала официрски кадар свих родова тадашње српске војске.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови