and_6131_1647614264_200x134.jpg

СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ ДАНА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

18. 03. 2022

Свечаност поводом Дана Војне академије одржана је 17. марта у Свечаној сали те високошколске установе у касарни ,,Генерал Јован Мишковић” на Бањици. Културни програм свечане академије који су припремили кадети Војне академије, Медицинског факултета ВМА, ученици Средње стручне војне школе "1300 каплара" и Војне гимназије био је историјско-уметничка ретроспектива борби за слободу и страдања српског народа кроз епохе које памте светле примере јунаштва наше војске и њених старешина.



Обележавању 172. годишњице постојања Војне академије присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Ивица Радовић, помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник ванр. проф. др Горан Радовановић и начелник Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић. Међу званицама су били и представници организацијских целина Министартва одбране и Војске Србије, цивилних високошколских установа, чланови академске заједнице, професори и наставници Војне академије, Медицинског факултета ВМА, Средње стручне војне школе "1300 каплара" и Војне гимназије, ученици и кадети.

 

 

Свечана академија почела је химном Републике Србије у извођењу хора Војне академије и минутом ћутања у знак помена на жртве мартовског погрома на Косову и Метохији 2004. године. Затим је уследио веома садржајан културно-уметнички програм, где су се представили хорови, вокални и музички солисти, као и врсни рецитатори.


Током свечаности, званицама се обратио ректор Универзитета одбране, генерал-потпуковник ванр. проф. др Горан Радовановић, који је указао на историјски континуитет Војне академије и њен допринос одбрани наше земље подсећајући на ратна времена.

Начелник Војне академије, пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић, изјавио је да је Војна академија по много чему слична другим факултетима, али да поседује важне особине које је издвајају  истичући, том приликом, њен унутрашњи, војнички живот, са неизоставним војним васпитањем и војном дисциплином, физичком и моралном спремом која је нужна за израстање врсних младих официра и војничким другарством и кохезијом у кадетским и ученичким колективима.


Ректор Универзитета одбране и начелник Војне академије уручили су награде и признања представницима Министарства одбране и Војске Србије, институцијама и члановима академске заједнице који су током потекле године подржали рад те војне високошколске установе, као и припадницима ВА који су постигли најзапаженије резултате у раду у периоду између два празника.

Признање за најбољег професора Средње стручне војне школе "1300 каплара" припало је војном службенику Татјани Курдумановић, професору физике.


Kадети и ученици приредили су изузетно богат културно-уметнички програм, те том приликом показали високу умешност у интерпретацији музичких и књижевних дела патриотске и војне тематике и уверили бројне званице да војне школе, поред образовног и научног потенцијала код својих припадника подстичу и развијају уметничке таленте.

Похваљујемо ученике наше школе који су учествовали у реализацији ове свечане академије. Такође, за уложени труд и предан рад, захваљујемо се и нашој проф. српског језика и књижевности Милени Спасојевић, која је била сарадник у припреми ове свечаности.

Дан Војне академије - 18. марта обележена је војном свечаношћу у касарни "Генерал Јован Мишковић". Свечани строј Војне академије примио је ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник ванр. проф. др Горан Радовановић у пратњи начелника Војне академије пуковника ванр. проф. др Срђана Благојевића. Честитатујући празник и одајући признање припадницима Војне академије, начелник је истакао да је Војна академија од претходног рођендана до данас, захваљујући предалачком раду наставника и командира, у веома сложеној ситуацији у којој је пандемија мењала свет око нас, реализовала све постављене задатке а уједно сачувала здравље и животе својих кадета и ученика. 

На самој свечаности уручене су награде припадницима Средње стручне војне школе "1300 каплара"  и то: пуковнику доц. др Свевану Мушицком и заставнику прве класе Ненаду Ђорђевићу, наставницима Милени Спасојевић и Татјани Курдумановић. 

На самом крају приказан је дефиле кадета Војне академије и  ученика Средње стручне војне школе "1300 каплара" и Војне гимназије. Свечани строј ученика Средње стручне војне школе "1300 каплара" водио је потпуковник Дарко Јанковић, маст. инж. - заменик начелника Школе. 



 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови