jov2944_1706362075_500x333.jpg

ВОЈНЕ ШКОЛЕ ОБЕЛЕЖИЛЕ САВИНДАН

27. 01. 2024

 Ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1300 каплара” данас су свечано обележили школску славу - Светог Саву у просторијама Војне гимназије. 

Одавању почасти првом српском просветитељу присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић, начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић и бројни гости. 

Чин благосиљања жита и резање славског колача уз пратњу појачке секције и духовну подршку ученика служили су војни свештеници мајор протојереј Немања Петровић, капетан јереј Славко Папић и свештеник јереј Јован Бабић. 

Начелник Војне гимназије потпуковник Благоје Ђачић истакао је да су ученици посвећени учењу и обуци и да кроз људске и војничке врлине стасавају у зреле и оспособљене будуће подофицире и официре Војске Србије. 

- Као што је Свети Сава даноноћно радио на просвећењу и учењу народа српског, изграђујући и цркву и државу, чувајући језик и писмо, тако и ми, имајући Светог Саву као узор, даноноћно и  вредно радимо на образовању и васпитању наших ученика, на изградњи и унапређењу војног школства и на стварању и обезбеђењу будућности Војске Србије- истакао је потпуковник Ђачић. 

Након богослужбеног чина резања славског колача ученици војних школа одржали су светосавску приредбу, док су чланови фолклорне секције приказали игре из Србије.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови