IMG_20240424_105156_500x374.jpg

НАСТАВНА ПОСЕТА УЧЕНИКА 54. КЛАСЕ МУЗЕЈУ "НИКОЛА ТЕСЛА"

24. 04. 2024

Дана 24. априла 2024. године ученици прве године школовања, 54. класе Средње стручне војне школе ,,1300 каплара", посетили су Музеј Николе Тесле, где им је одржано садржајно предавање о животном путу и научним достигнућима великог српског и светског научника Николе Тесле.

 
Ученици су на почетку одгледали краткометражни филм, који им је приближио Теслино порекло, школовање, одлазак у Сједињене Америчке Државе, и прве сусрете са научницима и науком.
 
 
Потом су спроведени кроз сталну поставку, где су им демонстрирани Теслини изуми: Теслин теледириговани брод са ,,И" логичким колом, Теслин осцилаторни трансформатор, модел индуктивног мотора са ротором у облику јајета - ,,Теслино Колумбово јаје", двофазни индукциони мотор са ротором у облику плоче. Ученици су највише били одушевљени Теслиним осцилаторним трансформатором од 120 KV за презентацију ,,скин ефекта" високофреквентних високонапонских струја.
 
Један од најважнијих и најпознатијих проналазака Николе Тесле је индукциони мотор, који представља почетак Друге индустријске револуције и камен темељац читавог система производње, преноса и потрошње електричне енергије какав се користи све до данас. Свој први индукциони мотор Тесла је конструисао 1883. године, а 1888. Тесли је Патентни завод Сједињених Америчких Држава одобрио свих седам патената из области полифазног система, којим је покрио основне моделе индукционог мотора у двофазном и трофазном извођењу, као и двофазне и трофазне генераторе.
 
 
Пошто су им приказани начини рада најистакнутијих Теслиних изума, ученици су потом имали слободу да сами проуче део поставке који чува Теслине личне предмете, од одела, преко прибора за писање и другог канцеларијског материјала, до књига из његове личне библиотеке, торбе од крокодилске коже, а на крају су са посебном пажњом застајали крај урне са Теслиним посмртним пепелом, која се налази у издвојеној просторији.
 
Радо су се фотографисали крај копије чувеног ,,Плавог портрета" Николе Тесле, дела принцезе Елизабете Вилме Лвов-Парлаги, за који је познати научник једини пут у животу седео у атељеу и позирао. Не зна се како, али током јануара 1916. године, принцеза Љвов-Парлаги, екстравагантна мађарска аристократкиња настањена у Америци, иначе Теслина пријатељица, наговорила га је да се скраси у фотељи неко време, мада он није имао обичај да позира уметницима.
 
 
На крају су се фотографисали испред зграде Музеја, предратног здања у Крунској улици, које својим стилом привлачи пажњу посетилаца, а у које је 1952. године смештен Музеј Николе Тесле. У питању је чувена Генчићева вила из 1929. године, зидана према пројекту познатог српског архитекте Драгише Брашована, најугледнијег градитеља породичних вила у Београду. Представља један од најлепших и најзначајнијих објеката београдске стамбене архитектуре међуратног периода, али и укус српске грађанске елите којој је власник Ђорђе Генчић припадао, као познати индустријалац и политичар. Из тог разлога, зграда је проглашена за споменик културе, као сведочанство људске историје и развоја, за чије очување постоји јавни интерес.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови