1684942112993_800x599.jpg

Наставна посета родној кући Степе Степановић

15. 05. 2024

Дана 15. маја 2024. године, ученици друге године школовања, 53. класе Средње стручне војне школе ,,1300 каплара", у пратњи професора Маријане Раичевић, Татјане Курдумановић и Александре Милосављевић, посетили су родну кућу војводе Степе Степановића у београдском насељу Кумодраж.

 

 
Ученици су своје знање о Великом рату употпунили посетом месту и кући где се 1856. године родио један од најславнијих српских војсковођа. Током стручног вођења кроз изложбени простор родне куће, ученици су у аутентичном деветнаестовековном амбијенту чули о животу и делу војводе Степе. Унутрашњост куће је обогаћена изложбом докумената и слика, које илуструју Степино командовање у балканским и Првом светском рату. Посебна пажња посвећена је опсади Једрена у Првом балканском рату, којом је командовао, а као наистакнутији догађај наглашен је први пораз Централних сила у Првом светском рату, односно једна од највећих победа српске војске, Церска битка из 1914. године, коју је одлучила управо Степина Друга армија, а после које је за заслуге због изузетног командовања добио чин војводе.
 
 
 
Степина родна кућа данас представља један од изложбених простора Музеја града Београда, и аутентичан је споменик војводином животу и ратним успесима. На путу ка кући, пролазећи кроз насеље Кумодраж, такође смо наишли на споменик војводи Степи Степановићу, а који је реплика споменика из Чачка, што је град у ком је војвода провео последње године живота, преминуо, и сахрањен 1929. године.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови