img_8211_1684684542_800x533.jpg

Одржано првенство Војне академије у војном вишебоју – „Меморијал Алекса Драгаш“

23. 05. 2023

Отворено првенство Војне академије у војном вишебоју – „Меморијал Алекса Драгаш“ одржано је током викенда у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду. Првенство је завршено је у недељу дана 21.05.2023. године доделом одличја најуспешнијим војним спортистима.  

 
У дводневном војном вишебоју надметало се око 40 спортиста из Министарства одбране и Војске Србије у пет дисциплина – пливање на 50 метара слободним стилом, гађање из аутоматске пушке (симулационо) - прецизна и брза паљба, савлађивање полигона пешадијских препрека, бацање бомбе у мету и у даљ и крос на 4.000 метара.
 
Победник овогодишњег првенства је ученик Средње стручне војне школе „1.300 каплара“ Јован Гавриловић, а друго и треће место освојили су кадети Војне академије Ђорђе Марковић и Дејан Петровић.
 
 
Прво место у екипној конкуренцији заслужено су освојили сви пријатељи Алексе Драгаша, који су својим присуством увеличали спортско надметање, а пехар је уручен заставнику Мирославу Лацковићу из Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“.
 
Спортска одличја награђенима уручио је шеф Делегације Републике Србије при Међународном савету за војне спортове – ЦИСМ потпуковник доц. др Негован Иванковић.
 
На дан отварања првенства, откривен је мурал Алексе Драгаша у Спортском центру Војне академије у присуству начелника пуковника ванредног проф. др Срђана Благојевића, чланова Алексине породице, родбине и пријатеља.
 
Алекса Драгаш рођен је у Зрењанину 1994. године. Завршио је Зрењанинску гимназију па 138. класу Војне академије у Београду. Тренирао је више спортова, а посебно је заволео војни вишебој. Постао је члан репрезентације Министарства одбране и Војске Србије 2016. године. На Богојављење 2017. године допливао је први до Часног крста на Ади Циганлији. По завршетку Војне академије радио је у Центру за обуку подофицира Команде за обуку. Преминуо је 2022. године после тешке болести.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови