patrijarh1

НАЧЕЛНИК СРЕДЊЕ ВОЈНЕ ШКОЛЕ "1300 КАПЛАРА" НА ПРИЈЕМУ КОД ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ

23. 12. 2021

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије сусрео се 22. децембра 2021. године, у највећој учионици и наставничкој зборници српског народа - у спомен Храму Светог Саве - са директорима основних и средњих школа наше престонице. Свечаном пријему за директоре школа присуствовали су начелник Средње стручне војне школе "1300 каплара", пуковник доц. др Стеван Мушицки и начелник Војне гимназије, капетан бојног брода Мирослав Ћитић.

"За Светог Саву могли бисмо рећи да је био директор свих образовних установа кроз историју ако под директором подразумевамо онога који надзире, подстиче и води између Сциле и Харидбе брод образовања и васпитања младих нараштаја у нашем народу", рекао је Патријарх у поздравној беседи директорима школа. Руководећи се речима и делима Светог Саве, Средња стручна војна школа "1300 каплара" и Војна гиманзија храбро корачају утабаним путевима знања, унапређују их и остављају генерацијама које долазе. 
У наставку обраћања Патријарх је изразио посебну радост због двадесетогодишњег јубилеја од увођења верске наставе у школе у Србији, истичићи значај верске науке за младе нараштаје. Нераскидива веза Српске православне цркве и војних школа постоји одувек и заснива се на међусобном разумевању, поштовању и заједничким циљевима. У нашим школама настава из предмета Православни катихизис изводи се у посебној учионици са богослужбеним простором, реализују се наставне посете манастирима на територији Републике Србије, организован је рад духовног саветовалишта, а наши ученици и запослени увек радо учествују у активностима Српске православне цркве и на тај начин доприносе додатном јачању међусобних веза. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови