1_450x300.jpg

Министар Вучевић на свечаности полагања заклетве у Ваљеву

22. 09. 2023

 Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаности полагања заклетве у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.



Заклетву су положили кадети 148. класе Војне академије и 15. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије, слушаоци војностручног оспособљавања за резервне официре генерације „септембар 2023“, ученици 51. класе Средње стручне војне школе „1300 каплара“ и војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2023“.

Честитајући присутнима на положеној заклетви, министар Вучевић истакао је да се многи с носталгијом присећају сличних свечаности на којима су положили заклетву и да нема поноснијег бића од човека који се заветује својој отаџбини и од родитеља који посматра своје дете како сваком речју изговорене заклетве све више постаје човек.

- Тај се осећај памти за цео живот и тај нас понос греје и храбри и када нам судбина донесе нове изазове. Посебно је то изаражено у Србији, у којој војничка заклетва и служење војног рока имају своја посебна светилишта у свакој кући и своје сопствене обреде на свакој свечаности и окупљању. А зашто је то тако? Зато што се у човека стасава када се сазре с мишљу и вером да треба да за ово наше једино парче слободе које се Србија зове, за наше претке и потомке, родбину и пријатеље, будемо спремни и кадри ставити јој се на располагање. Када победимо егоизам и конформизам и станемо у строј да наставимо дело наше славне војске која је једина била и остала гарант наше слободе и независности – рекао је министар Вучевић.


 


Он је истакао да смо данас поново у Ваљеву – граду чији су житељи традиционално били понајбољи војници српске војске, граду јунака с Цера, Дрине, Колубаре, Албаније и Кајмакчалана.

- Ту смо да честитамо положену војничку заклетву кадетима Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије, ученицима Средње стручне војне школе „1300 каплара“, слушаоцима за резервне официре и војницима на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2023“. Кадетима најмлађе, 148. класе Војне академије и ученицима 51. класе Средње стручне војне школе „1300 каплара“ желим да истрају у свом животном избору да постану старешине Војске Србије. За вас је војничка заклетва увод у једну изузетну професију, с нарочитим значајем за државу Србију и њене грађане. Током школовања покажите упорност, марљивост и поштење, тако ћете савладати све наставне садржаје и овладати потребним знањем и вештинама. Градите дух војничког другарства у својој класи, тако ћете моћи да се гледате очи у очи с било којим изазовом, без страха, јер ће у грудима сваког од вас појединачно куцати онолико јуначких срца колико буде класића у строју – нагласио је министар Вучевић и додао да „свако ко позив војног старешине доживи као идентитетско питање и упориште, биће достојан наследник славног војводе Живојина Мишића“.



Министар одбране поручио је кадетима 15. класе Медицинског факултета ВМА да чувају здравље не само наше војске, него и наше нације, нашег народа и целе државе, јер нема здраве војске без здравог народа те изразио сигурност да ће они бити на висини позива који су одабрали као животну мисију.  

- Слушаоцима за резервне официре и војницима на добровољном служењу војног рока честитам на одлучној намери да својој држави служе у строју Војске Србије. Држава је снажна и сигурна онолико колико међу својим суграђанима има таквих синова и кћери као што сте ви. Настављате дело славних српских добровољаца чија је љубав према отаџбини увек била инспирација. Зато вашим родитељима, вашим породицама, честитам на томе што су вас васпитали као узорне грађане, способне да с лакоћом и осмехом на лицу стегнете ремник пушке и заједно са старешинама Војске Србије поднесете одговорност за одбрану отаџбине – поручио је министар Вучевић.



Он је изразио жељу да у Србији увек влада мир и да заклетва остане лепа успомена и света обавеза која тек краси врлине, без неопходности да их испроба и ангажује. Такође, министар одбране изразио је и уверење да државно руководство наше државе, на челу са председником Александром Вучићем, води мудру политику којом учвршћује мир и чува стабилност.

- Нажалост, постоје безбедносни изазови, ризици и претње које не смемо занемарити и потценити. Али, будите уверени да ће Србија учинити све што може да очува своју војну неутралност, политичку самосталност, сувереност и слободу, пре свега мирним путем. И то не само дипломатијом и својом конструктивношћу, него и опремањем, јачањем и обучавањем наше армије која је једини, апсолутно једини, одговарајући фактор за очување мира у једној земљи. Томе нас је историја непогрешиво научила. Наша моћ и наша снага је наша вера у себе и љубав према отаџбини. То су непобедиве врлине српског војника. Будите достојни наше историје и својих славних јуначких предака. Живела Војска Србије! Живела Србија – поручио је министар Вучевић.

Свечаности су присуствовали командант Команде за обуку генерал-мајор Жељко Петровић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Ненад Стевић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, верских заједница и породице и пријатељи кадета, слушалаца, ученика и војника. Командант данашње свечаности био је командант Другог центра за обуку у Ваљеву пуковник Саша Стојиљковић.



Кадеткиња 15. класе Медицинског факултета ВМА определила се да споји љубав према медицини и војсци.

- Од малена сам хтела да будем лекар. Позивам све заинтересоване за медицину и за Војску Србије да се пријаве и да служе часно Републици Србији – рекла је кадеткиња Теодора Трајковић.

Један од слушалаца војностручног оспособљавања за резервне официре, Милош Тодоровић из Чачка, завршио је Факултет спорта и физичког васпитања, а у Војску Србије дошао је да оствари свој дечачки сан.

- Од малена сам желео да будем војник, а с друге стране част ми је да служим свом народу и отаџбини. Моја очекивања после војностручног оспособљавања су да се као официр запослим у Војсци Србије – истакао је Милош Тодоровић и додао да се војнички живот не може описати речима, него се мора доживети.



Јелена Стевић из Крагујевца пријавила се на конкурс за курс за резервне официре рода авијације после завршених мастер студија биологије. Каже да јој је то била жеља из детињства и да јој се упорност исплатила.

- Очекујем добру сарадњу и колегијалност и позвала бих све заинтересоване, који воле отаџбину и свој народ да конкуришу, јер је ово прилика да покажу шта знају и да дају све од себе – рекла је Јелена Стевић.

Сава Раичевић из Подгорице на добровољно служење војног рока пријавио се из патриотских разлога.

-  Од рођења сам васпитан у духу патриотизма. Мој прадеда је био Солунац, мој отац је био ратник и једини логични наставак те приче био је да и ја постанем војник. Очекујем да ћу часно одслужити војни рок наредних шест месеци, да стекнем нове вештине и нова познанства која ће ми значити целог живота – рекао је Сава Раичевић и позвао све младе да, као и он, поносно носе униформу Војске Србије.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови