1716355668975_500x375.jpg

Наставна посета ученика 52. класе Музеју ваздухопловства

21. 05. 2024

Дана 21. маја 2024. године, ученици треће године школовања, 52. класе Средње стручне војне школе ,,1300 каплара", у пратњи професорке историје Александре Милосављевић, посетили су Музеј ваздухопловства у Сурчину.
 
 
Ученици су приликом наставне посете имали прилику да сазнају о развоју српског и југословенског ратног ваздухопловства. Могли су да виде и чују о експонату у виду једног од првих конструисаних авиона на овим просторима, који је 1910. године израдио Иван Сарић из Суботице и исте године извео прве успешне летове. Чули су причу о томе како је Краљевина Србија била међу првим државама у свету које су употребиле авион у рату, и то у Првом балканском рату 1912. године. Потом су слушали о примерцима авиона из Првог и Другог светског рата, као и из ратова који су вођени у току Хладног рата. 
 
 
Изложба хронолошки обухвата и период НАТО агресије на СР Југославију, те музејску поставку чини и крило једног обореног НАТО авиона. Посебна пажња у предавању управо је била посвећена чињеници да је Војска Југославије прва и једина у свету која је успела да обори НАТО авион израђен у Стелт техонологији, који због смањеног радарског одраза називамо и ,,невидљиви". Реч је о догађају који се десио 27. марта 1999. године, четвртог дана НАТО агресије, када је дејством 3.ракетног дивизиона 250.ракетне бригаде југословенске ПВО, послуга руског ракетног система С-125 НЕВА оборила понос америчке авијације F-117, и тако срушила мит о његовој невидљивости.
 
 
Ученици и професори Средње стручне војне школе ,,1300 каплара" се захваљују кустосима Музеја на садржајном и занимљивом предавању, и Управи за традицију, стандард и ветеране, која нам је одобрила посету Музеју ваздухопловства, иако је привремено затворен за грађанство.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови