IMG_20231207_183047_320x159.jpg

Наставна посета 52. класе Војном музеју

05. 12. 2023

Дана 05. децембра 2023. године ученици треће године школовања, 52. класе Средње стручне војне школе ,,1300 каплара", посетили су Војни музеј у Београдској тврђави, у пратњи разредних старешина Александре Милосављевић, Ане Јовичић и Сање Корићанац.
 
Том прилоком им је одржано стручно вођење кроз сталну изложбену поставку, која садржајно приказује развој војске и наоружања на нашим просторима од најстаријих времена до данас.
 
 
Изложба нас води кроз српску и југословенску војну историју. Од српског средњовековног ратовања, преко ратова за ослобођење у 19. и почетком 20. века, до веома детаљно приказане југословенске војне историје и Другог светског рата. Поставка се завршава приказом НАТО бомбардовања из 1999. године. Уз то, ученици су имали прилику да чују и о војној историји других народа који су живели на просторима Србије, да виде оклопе и наоружање Авара у средњем веку или униформе турских освајача у новом веку. 
 
 
 
Поставка нуди и макете разних средњовековних и нововековних тврђава око којих су се водиле борбе, као и темељне и прецизне шеме битака. Са новијим периодом, догађаји су приказани и кроз фотографије, што је незаобилазни начин да се опишу Балкански ратови, Први и Други светски рат. Један од најважнијих експоната који Војни музеј поседује је униформа коју је носио краљ Александар Карађорђевић у тренутку када је убијен. На месту где је изложена, ученици су врло пажљиво слушали о атентату на краља Александра, који се догодио у Марсеју 1934. године.
 
 
Као пратећи део изложбе, испред музеја се налазе чувени топови и тенкови, а ученицима је посебно било интересантно да се виде ракетни систем противваздухопловне одбране С-125 НЕВА. Послуга тог ракетног система је 
27. марта 1999. године, четвртог дана НАТО агресије, оборила понос америчке авијације F-117, који је због смањеног радарског одраза називан и ,,невидљиви". У знак захвалности, за сећање генерација које долазе, ракете су као експонат уврштене у сталну поставку Војног музеја.
 
 
Поред сталне поставке, ученици су спроведени и кроз актуелну изложбу у галерији Војног музеја ,,Хартије једног времена: немачка ратна пропаганда 1941-1944.", која сведочи о томе како је нацистички окупатор током Другог светског рата утицао на обликовање јавног мњења у Србији.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови