св сава 1

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ САВИНДАНА У СРЕДЊОЈ СТРУЧНОЈ ВОЈНОЈ ШКОЛИ "1300 КАПЛАРА"

28. 01. 2022

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је обележавању школске славе - Светог Саве у Средњој стручној војној школи "1300 каплара" у Београду. Министар Стефановић је поручио том приликом да Светом Сави, који је симбол наше нације, дугујемо да будемо бољи, да чувамо једни друге, будемо сложни и тако постижемо нове успехе за нашу Србију.

Честитајући славу ученицима и руководству Средње стручне војне школе „1.300 каплара“ и Војне гимназије и свештеницима Српске православне цркве, министар Стефановић подсетио је да је Свети Сава био утемељивач и српске школе, српске државе и српске цркве.

- Био је ратник који је носио љубав у свом срцу и који се борио за доброту и правду, неко ко је мирио зараћену браћу, скромни путник који је осветљавао пут својој држави у неким јако, јако тешким временима. Свети Сава симбол је наше нације и то никада не смемо да заборавимо. Не смемо да заборавимо да га се сетимо сваке године, баш као што не смемо да се одрекнемо ни свих оних других значајних личности у нашој историји које су учиниле да Србија буде данас оваква каква јесте. Дугујемо им да и сами урадимо нешто за нашу земљу, да будемо и скромнији и бољи, да чувамо једни друге и да будемо сложни и да тако постижемо нове успехе и резултате за нашу Србију – рекао је Стефановић.

Министар је ученицима војних школа поручио да је поносан на свакога од њих.
- Хоћу да вам се захвалим што сте за своју професију изабрали частан војнички позив. Бити војник наше земље посебна је ствар. Није то посао,  то је  нешто што морате да осећате у срцу. И зато хоћу да вам се захвалим што сте одабрали да будете у строју славних, свих оних војника који су задужили нашу Србију и учинили  да ми данас будемо слободни – рекао је министар, честитајући славу ученицима војних школа. 

Обред резања славског колача, по благослову Његове светости Патријарха српског господина Порфирија, водио је отац Бранислав Кеџић, професор београдске Богословије уз саслужење војног свештенства.

Отац Бранислав Кеџић је у својој беседи, министру Стефановићу, руководству школе и ученицима честитао славу у име Патријарха српског Порфирија и његовог викара епископа топличког Јеротеја. Он је подсетио да је Свети Сава током свог живота бринуо о спасењу не само сопствене душе, него и о спасењу душе своје породице, читавог српског рода и свих људи на свету. Кеџић је нагласио да је брига о читавом нашем народу оно чиме се бави наша војска.

- С тога смо сви ми на томе вама захвални. На данашњи дан, али и сваки други дан када бринете о нашој домовини, имајте на умо то да у средиште, као мерило поставите Христа Господа и прославите онога ко је родоначелник нашега рода, а то је Свети Сава – истакао је отац Бранислав.

 


Обележавању Савиндана у Средњој стручној војној школи "1300 каплара" и Војној гиманзији присуствовали су и помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, начелник Војне академије пуковник др Срђан Благојевић и председник Скупштине градске општине Савски венац Страхиња Кукић.

 

Захваљујемо се КУД "Космај", из Сопота и уметничком руководиоцу, господину Дарку Тодоровићу, на несебичној помоћи у изнајмљивању народне ношње за наше ученике који су присутнима приказали сплет игара из Пчињског округа. Такође, велику захвалност дугујемо и нашој проф. Милени Спасојевић на преданом раду и труду на припреми приредбе поводом Савиндана. 

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови