topand_9440_1693566217_800x534.jpg

Свечаност поводом завршетка школовања 50. класе ученика Средње стручне војне школе

01. 09. 2023

 Свечаност поводом завршетка школовања ученика 50. класе Средње стручне војне школе „1300 каплара“ и промоције у прве подофицирске чинове одржана је данас на Војној академији.


Тим поводом, државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић уручио је награде најуспешнијим ученицима.   

Обраћајући се најмлађим водницима Војске Србије, државни секретар Јелић истакао је да је српски подофицир увек часно обављао своје професионалне дужности те подсетио на историјат подофицирске школе у српској војсци.  

- Данас Средња стручна војна школа "1300 каплара“, као део средњег војног школства,  пролази кроз темељне реформе које имају циљ да профилишу модеран, ефикасан и функционалан систем војног образовања, који ће одговорити потребама и задацима Војске Србије. Развој војног високошколског и средњошколског образовања уско је повезан са развојем државе, технолошким могућностима и одбрамбеним захтевима модерног доба те данас можемо са поносом рећи да као школа доприносимо осавремењавању српске војске и успостављању статуса Војске Србије као једне од најцењенијих међу државним институцијама. У време када је настала ова школа, војска, официрски и подофицирски кор су били носиоци националне идеје и промотери српске државности, а данас је Војска Србије најпозванија да ту државност и њен идентитет сачува, у складу са задацима и мисијама за које је пројектована - рекао је државни секретар Јелић.


Он је нагласио да Средња стручна војна школа "1300 каплара" даје одговоран и стручан подофицирски кадар.

- Генерација која је у строју испред нас ће после овог свечаног чина, унапређења у први подофицирски чин, преузети дужности у нашој војсци са циљем чувања и заштите наше домовине. Поносно можемо рећи да су спремни да одговоре на сваки изазов или задатак који се нађе испред њих - рекао је државни секретар Јелић и истакао да су ученици током школовања постигли завидне успехе те да део њих школовање наставља на Војној академији.

Он је најмлађим подофицирима Војске Србије поручио да од данас свака њихова вежба на одређеном средству постаје реални задатак.

- Од вашег знања, вештине и оспособљености у одређеној ситуацији зависиће живот ваших колега. Одабрали сте частан и тежак војнички позив и настојте да на том путу истрајете, јер сте ви понос отаџбине и Војске Србије. Средња стручна војна школа "1300 каплара" је омогућила да из ње понесете војно и техничко образовање, а највише снаге је уложила да од вас створи добре људе. Ову школу сматрајте вашом другом кућом, јер сте у њој за кратко време сазрели и одрасли. У будућем раду и усавршавању желим вам много среће и успеха - поручио је државни секретар.

 


Честитајући завршетак школовања, начелник Средње стручне војне школе „1300 каплара“ капетан бојног брода Срђан Миљковић најмлађим водницима Војске Србије пожелео је да своје обавезе извршавају часно, доследно и одговорно.

- Знање и вештине које сте стекли током школовања несебично преносите на своје млађе колеге и војнике, усавршавајте стечена знања. Учите од старијих и искуснијих, слушајте своје претпостављене и будите им ослонац и подршка. Будите колегијални и посвећени јединици, јачајте своје колективе. Желим вам да остварите своје професионалне циљеве – рекао је капетан бојног брода Миљковић.

Први у рангу 50. класе Средње стручне војне школе "1300 каплара" је водник Филип Марковић (4,65), са смера Јединице за електронска дејства, други у рангу је водник Иван Муцха (4,59), са смера Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана, док је трећа у рангу водник Јулијана Дачковић (4,54), са смера Ратно ваздухопплоство и противваздухопловна одбрана.



Најуспешнији у 50. класи, водник Марковић захвалио је старешинама, професорима и родитељима на подршци коју су им пружали током протекле четири године.

- Данашњи дан није само крај нашег школовања, већ почетак усавршавања нас као подофицира Војске Србије, као старешина, а првенствено као часних људи, јер нема часнијег позива од овог којим ћемо се ми бавити, а то је служење свом народу и својој отаџбини. Кроз школовање смо научили много тога, имали успоне и падове, али смо сви заједно тежили данашњем дану. Међусобно смо помагали једни другима, подржавали се и бодрили. Данас стојимо овде, поносни, јер смо остварили наш циљ – рекао је водник Марковић.



Данашњој свечаности присуствовали су и начелник Војног кабинета председника Републике Србије бригадни генерал Предраг Краљевић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, начелник Војне академије ванр. проф. др Срђан Благојевић, главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Ненад Стевић.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови