r (1)_600x600.jpg

Наставна посета ученика 53. класе Ресавској пећини и манастирима

03. 04. 2023

 Дана 1. априла 2023. године, ученици прве године школовања, 53. класе Средње стручне војне школе ,,1300 каплара", у пратњи начелника класе капетана Стевана Стаменковића, разредних старешина Маријане Раичевић, Татјане Курдумановић, и професорке историје Александре Милосављевић, посетили су Ресавску пећину и средњовековне манастире Раваницу и Манасију.

 
 
Обишавши манастир Раваницу код Ћуприје, упознали су се са једним од упечатљивијих примера манастира моравског стила и најзначајнијом задужбином кнеза Лазара Хребељановића. Чули су које су одлике манастира грађених крајем 14. века у Моравској Србији, и где су се све налазиле мошти Светог кнеза Лазара, док нису враћене у његову задужбину Раваницу, 1989. године, приликом обележавања шестстоте годишњице Косовске битке.
 
 
Приликом посете манастиру Манасија, односно Ресава, код Деспотовца, чули су о ктитору деспоту Стефану Лазаревићу, о одликама манастира који су подизани почетком 15.века, као и о Ресавској школи, по којој је манастир Манасија најпознатији. 
 
 
Током обиласка Ресавске пећине, ученици су сазнали о одликама пећина, и научили о начину настанка пећинског накита једне од највећих и најлепших пећина у Србији. Током стручног вођења кроз овај заштићени споменик природе, објашњаване су им специфичности просторија, а наишавши на такозвану ,,Концертну дворану", дозвољено им је да песмом опробају акустичност, те су у пећини старој 80 милиона година запевали химну ,,Боже правде".
 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Последње вести

Важнији линкови